cryssstephania
1564 poze   10931 vizite

Egipt

Egipt

Numit de Herodot "darul Nilului", este patria unei civilizatii stravechi, fascinante si misterioase, ale carei taine au ramas ascunse pana in ziua de azi. Este situat in nordul Africii si in partea vestica a Asiei Mici, tarmurile sale fiind spalate de cele doua mari: Mediterana la nord si Marea Rosie la est. Suprafata totala a tarii este de aproximativ 1.002.000 kmp, mai mult de 90% din aceasta suprafata fiind desert. Unitatile geografice majore din tara sunt: Desertul Vestic sau Desertul Libian la vest de Nil, o fasie estica a Saharei, Desertul Estic sau Desertul Arab la est de Nil, Peninsula Sinai care este pe suprafata Asiei Mici si Delta Nilului, care reprezinta majoritatea suprafetei arabile din tara.

Intreaga istorie si economie a tarii au fost definite de unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, Nilul, care strabate Egiptul de la sud la nord pe o distanta de aproximativ 1200 km, impartind in acest fel suprafata tarii. Tara are o clima subtropicala, marcand diferente destul de semnificative intre diferitele zone ale tarii, zona Alexandriei fiind afectata si de clima mediteraneana.

Numele oficial al tarii este Republica Araba Egipt, avand capitala la Cairo, cel mai mare oras al Africii (aprox. 2500 kmp), o metropola galagioasa de aprox. 20 milioane locuitori, la care se adauga aglomeratia de turisti si provincialii. Forma de guvernamant este republica multipartida democrata. Limba oficiala este araba dar peste tot se vorbeste limba engleza, germana sau franceza. Religia oficiala este islamul. Aproximativ 90% din populatie este musulmana. Restul de 10% din populatie sunt crestini, romano-catolici, protestanti, evrei.

Populatia Egiptului este de 66 milioane locuitori, din care 99% egipteni, beduini si berberi iar 1% sunt nubieni, armeni si europeni.

Geografie

Pe langa capitala Cairo, alte orase importante ale Egiptului sunt Alexandria, al-Mansurah, Aswan, Asyut, El-Mahalla El-Kubra, Giza, Hurghada, Luxor, Kom Ombo, Port Safaga, Porto Said, Sharm el Sheikh, Shubra-El-Khema, Suez si Zagazig.

Pe teritoriul Egiptului se intind si parti din desertul Sahara si desertul Libian. Aici se gasesc oaze, printre care se afla Bahariya, Dakhleh, Farafra, Kharga sau Siwa.

Egiptul se invecineaza cu Libia la vest, cu Sudanul la sud si cu Israelul la nord-est. Tara controleaza canalul Suez, care leaga Mediterana de marea Rosie.

Rolul important pe care il are Egiptul in geopolitica vine de la pozitia sa strategica ca punte terestra intre Africa si Asia, si ca punct de trecere intre Marea Mediterana si oceanul Indian.

Vegetatie

Vegetatie saraca alcatuita din specii mediteraneene in nord (palmier, lotus, leandru) si specii xerofite in desert. Se remarca oazele in care cresc curmali.

Clima

Clima subtropicala pe litoralul Marii Mediterane si in Delta Nilului, cu valori medii ale temperaturii de 16C iarna si 24C vara. Precipitatiile sunt scazute si cad indeosebi in timpul iernii: 322 mm la Alexandria si numai 160 mm la Cairo. La sud de capitala clima este tropical-desertica cu precipitatii aproape inexistente si valori ridicate ale temperaturilor.

Evenimente anuale
Evenimente sportive

Ian - Cursa de motociclete (international)
Feb - Maratonul egiptean din Luxor (international)
Feb - Concursul de pescuit din Hurghada (international)
Feb - Festivalul de Bridge din Cairo (internatila)
Feb - Cursa de camile
Mar - Competitia de hochei Akhbar El-Yom (international)
Apr - Competitia de popice din Sinai (international)
Apr - Cupa mondiala de tir
Apr - Raliu aerian (international)
Iun - Campionatul de squash Al-Ahram (international)
Iul - Campionatul de tenis Al-Ahram (international)
Aug - Cursa de camile in Sinaiul de nord
Sep - El-Sharkia - festivalul calului arab
Oct - Raliul faraonilor
Oct - Festivalului calului arab
Oct - Campionatul egiptean de popice (international)
Noi - Maratonul egiptean (intarnational)
Dec - Maratonul Sf. Ecaterina

Evenimente culturale

Ian - Festivalul Nilului de cantece pentru copii (international)
Ian - Targul de carte din Cairo (international)
Mar - Festivalul din Cairo de film pentru copii (international)
Iul - Festivalul Oscar de video-clipuri
Aug - Festivalul folcloric Ismailia (international)
Aug - Festivalul de muzica din Cairo (international)
Sep - Festivalul de film documentar Ismailia (inernational)
Sep - Festivalul de film din Alexandria (international)
Sep - Festivalul de teatru experimental din Cairo (international)
Sep - Festivalul de film din Cairo (international)Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.